Moduł 1: Menedżer i organizacja

  • 1.1. Podstawy zarządzania

    • Podział pracy a problem koordynacji
      • Koordynacja zdecentralizowana – niewidzialna ręka rynku
      • Koordynacja poprzez władzę hierarchiczną – widzialna ręka menedżerów
      • Rozwiązania hybrydowe
    • Zarys rozwoju praktyki i teorii zarządzania
    • Organizacja jako otwarty system społeczno-techniczny
    • Czym zajmują się menedżerowie?
      • Ujęcie Fayola– funkcje zarządzania
      • Ujęcie Mintzberga – role kierownicze
    • Planowanie
      • Planowanie strategiczne
      • Planowanie operacyjne
    • Organizowanie
      • 3 wymiary struktura organizacji
      • Podstawowe typy struktur oraz ich wady i zalety
      • Outsourcing
    • Kierowanie
      • Wybrane teorie motywacji
      • Style kierowania
      • Grupy i procesy grupowe
    • Kontrolowanie
      • Dlaczego kontrolowanie jest ważne?
      • Kontrolowanie w oparciu o pojedynczą i podwójną pętlę
      • Formy kontroli operacji
    • Studia przypadków i warsztaty

    Dr hab. Michał Pietrzak, prof. SGGW

  • 1.2. Organizacja pracy własnej i zarządzanie czasem

    • Autodiagnoza zarządzania czasem – diagnoza indywidualnych przeszkód w efektywnej organizacji pracy własnej i wykorzystania czasu
    • Reguły zarządzania czasem
    • Wyznaczenie celów i planowanie- jak skonstruować cel by zwiększyć szanse na jego realizację (m.in. SMART, krzywa Gaussa, zasada 60/20/20, cele krótko- i długoterminowe)
    • Zarządzanie priorytetami – diagram Eisenhowera – ustalanie priorytetów, podział zadań na pilne, niepilne, ważne i nieważne
    • Zarządzanie priorytetami – zasada Pareto w skutecznym zarządzaniu czasem
    • Zarządzanie priorytetami – zasada ABC
    • Złodzieje czasu – pochłaniacze czasu, przerywacze pracy
    • Przyczyny i metody walki z odkładaniem zadań na później
    • Delegowanie zadań
    • Narzędzia pomocne w zarządzaniu sobą w czasie

    Mgr Marcin Opas

  • 1.3. Negocjacje w biznesie

    • Tożsamość negocjatora
      • Tożsamość zawodowa negocjatora
      • Typy negocjatorów i style negocjacyjne
      • Jak budować pożądany wizerunek kupca
      • Jak kreować siebie jako ważnego klienta
      • Jak utrzymywać wizerunek profesjonalnego negocjatora
    • Komunikacja interpersonalna w negocjacjach
      • Model komunikacji interpersonalnej w negocjacjach
      • Mowa ciała w procesie komunikacji
      • Formacje stojące i siedzące w negocjacjach
      • Wzorce lingwistyczne w komunikacji perswazyjnej
      • Aktywne słuchanie w negocjacjach
      • Informacja zwrotna w komunikacji
    • Zasady wywierania wpływu na ludzi wg R. Cialdiniego
      • Reguła wzajemności
      • Reguła społecznego dowodu słuszności
      • Reguła autorytetu i niedostępności
      • Reguła lubienia, zaangażowania i konsekwencji
    • Podstawowe metody i narzędzia w negocjacjach
      • Rodzaje negocjacji, Proces negocjacji
      • Wyznaczania własnego obszaru negocjacyjnego – ZOPA
      • Tworzenia własnej BATNY
      • Rozpoznanie BATNY strony negocjującej
      • Dobór zespołu negocjacyjnego
      • Role członków zespołu negocjacyjnego
      • Dźwignia Win-Win
      • Negocjacje opozycyjne i oparte na zasadach
      • Zarządzanie konfliktem
    • Techniki negocjacyjne
      • Techniki manipulacyjne
      • Techniki kształtujące w negocjacjach
      • Technik prowokacyjne w negocjacjach
      • Techniki podprogowe
      • Praca z oporem w negocjacjach
      • Czynienie ustępstw w negocjacjach
      • Zamykanie negocjacji

    Dr Wojciech Chmielewski

  • 1.4. Firma i rynek w ekonomii

    • Podaż branży i popyt zagregowany
    • Kształtowanie się równowagi rynkowej w przypadku konkurencji doskonałej, monopolu i oligopolu.
    • Wykorzystanie metodologii statyki porównawczej w analizie ekonomicznej
    • Efekty zewnętrzne (eksternalia)
    • Specyfika rynku rolnego.
  • 1.5. Corporate Governance

    • Kluczowe zagadnienia ładu korporacyjnego
      • Konflikt agencji
      • Prawa własności
      • Beneficjenci ładu korporacyjnego
    • Systemy ładu korporacyjnego na świecie
      • Systemy otwarte
      • Systemy zamknięte
      • Systemy mieszane
    • Struktury własności spółek publicznych
      • Koncentracja akcjonariatu
      • Typy akcjonariuszy i ich wpływ na funkcjonowanie spółek
      • Powiązania kapitałowe między podmiotami
    • Mechanizmy sprawowania kontroli nad spółkami
      • Zewnętrzne i wewnętrzne elementy systemu kontroli
      • Koszty i korzyści sprawowania kontroli
      • Mechanizmy lewarowania kontroli
    • Ład korporacyjny a funkcjonowanie rynku kapitałowego
      • Problem transparentności
      • Typy i formy publicznej oferty akcji
      • Finansjalizacja

    Dr hab. Agata Adamska, prof. nadzw. SGH

Moduł 2: “Miękkie” aspekty zarządzania

  • 2.1. Przywództwo

    • Przegląd nowoczesnych teorii przywództwa m.in. wg. Hersey’a i Blanchard’a, Blake’a i Mouton’a, Mintzberga’a
    • Praktyczne zastosowanie zarządzania sytuacyjnego
    • Rodzaje komunikacji – werbalna i niewerbalna
    • Typologia preferencji w działaniu – Hipokrates, Jung, Myers i Briggs, A. Lothian
    • Model rozwoju zespołu B. Tuckman’a
    • Wybrane teorie motywacji – Maslow, McGregor, Herzberg

    Mgr Marcin Opas

  • 2.2. Zarządzanie zasobami ludzkimi

    • Zarządzanie zasobami ludzkimi – zagadnienia wstępne
    • Rekrutacja i selekcja pracowników
    • Wprowadzenie do organizacji
    • Motywowanie pracowników
    • Planowanie rozwoju osobistego
    • Szkolenia i rozwój pracowników
    • Przewodzenie
    • Zarządzanie zaufaniem
    • Odejście z organizacji

    Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW

  • 2.3. Motywacja i zaangażowanie

    • Motywacja a zaangażowanie
    • Czym naprawdę jest zaangażowanie: stan, cecha czy zachowanie?
    • Przyczyny i skutki zaangażowania pracowników
    • Od zaangażowania do rezultatów biznesowych: model relacji przyczynowo-skutkowych
    • Zaangażowanie a strategia
    • Jak przeprowadzić badanie zaangażowania pracowników
    • Praktyczny problem menadżera: Jak motywować awangardę, co zrobić z czarnymi owcami
    • Jak zarządzać zaangażowaniem pracowników – przykładowy program kształtowania zaangażowania pracowników
    • Rola menadżera w budowaniu zaangażowania pracowników
    • Dojrzałość w zarządzaniu zaangażowaniem
    • Różnice między pracownikami zaangażowanymi i niezaangażowanymi z punktu widzenia szefa. Dlaczego warto dbać o zaangażowanie swojego zespołu.

    Mgr Andrzej Brzozowski

  • 2.4. Oceny okresowe i systemy premiowania

    • Ocena pracownicza
      • Ocena pracownika: Cele stosowania oceny pracowniczej; Ocena pracownika kiedyś i dziś
      • Co powoduje, że systemy ocen okresowych tak rzadko działają
        • Wady i zalety systemu ocen w mojej firmie
        • 6 barier na drodze do efektywnej oceny pracowników
      • Projekt wdrożenia oceny pracowniczej
      • Dostosowanie oceny pracowniczej do strategii firmy
      • Ocena pracownika z punktu widzenia menadżera: najczęściej popełniane błędy
      • Korzyści z systemów IT wspierających ocenę pracowniczą
    • Systemy premiowania
      • Po co premiujemy; Jak pracownicy postrzegają systemy premiowania
      • Premiowanie jako dzielenie się sukcesem organizacji
      • Od strategii do premiowania – wybór celów strategicznych stosowanych w systemie premiowania
      • Czy ocena pracownicza powinna wpływać na premie czy wysokość wynagrodzenia
      • Premiowanie indywidualne czy premiowanie grupowe; Zróżnicowanie premii dla różnych grup stanowisk
      • Rola menadżera w procesie premiowania pracowników; Korzyści dla menadżerów z premiowania pracowników
      • Przejrzystość systemu premiowania jako bezwzględny warunek sukcesu

    Mgr Andrzej Brzozowski

Moduł 3: Zarządzanie operacyjne

  • 3.1.Techniki organizatorskie i doskonalenie procesów

    • Zarządzanie procesami produkcyjnymi
    • Procedury
    • QFD
    • 6 Sigma
    • TPM, SMED, OEE
    • Praktyczne zastosowanie narzędzi planowania jakości:
      • Procedura/Flow Chart – mapowanie procesów, budowanie procedur
      • BPMN – (Business Process Model and Notation) modelowanie procesów graficzna notacja służąca do opisywania procesów biznesowych,
      • FMEA (Failure mode and effects analysis) – analiza rodzajów i skutków możliwych błędów
      • 5 Why – usprawnianie procesów, wykrywanie przyczyn defektów
      • Pomiar wydajności procesu – VSM (Value Stream Mapping), RTY (Rolled Throughput yield), OEE (Overall Equipment Effectiveness).
      • 5S – narzędzie ciągłego doskonalenia, którego celem jest stworzenie dobrze zorganizowanego i uporządkowanego miejsca pracy
      • APQP (Advanced Product Quality Planning) – planowanie i wdrażanie nowych projektów
      • PPAP (ang. Production Part ApprovalProcess ) – proces zatwierdzania części do produkcji seryjnej (branża motoryzacyjna
    • CPM, PERT – planowanie procesu w czasie
      • JiT – minimalizacja zapasów (case study)
      • „maszynka do mięsa” (case study)

    Mgr Grzegorz Gajewski

    Dr hab. Adam Wąs, prof. SGGW

  • 3.2. Statystyka w zarządzaniu produkcją

    • Typy rozkładów
    • Miary położenia i rozproszenia rozkładów
    • Definicje stabilności i zdolności procesów
    • Wskaźniki zdolności procesów
      • DPMO, PPM,
      • Sigma Level, Cp, Cpk
    • Konstrukcja karty kontrolnej i jej interpretacja
    • Testy stabilności procesu z wykorzystaniem karty kontrolnej.
    • Rodzaje kart kontrolnych
    • Interpretacja rozkładu danych pod kątem tendencji centralnej oraz zróżnicowania procesu.
    • Dobór odpowiednich miar położenia do typów rozkładów
    • Kalkulacja wskaźników DPMO, PPM, Sigma Level, Cp, Cpk. Interpretacja wskaźników zdolności procesów.
    • Interpretacja kart kontrolnych
    • Wybór kart kontrolnych do analizy procesów
    • Analiza zdolności i stabilności procesów na podstawie danych eksperymentalnych
    • Analiza danych z procesów produkcyjnych z wykorzystaniem autentycznych danych z firmy.

    Mgr Grzegorz Gajewski

    Dr hab. Adam Wąs, prof. SGGW 

  • 3.3. Total Quality Management

    1. Ewolucja pojęcia jakości
    2. Zasady TQM
    3. Metody: KAIZEN, Just in Time, Idea / Innovation Management, POKA YOKE, Analiza Kosztów Jakości, Lean Management
    4. Studia przypadku:
      • Mackies Ice Cream
      • Praca zespołowa
      • Kaizen w praktyce (film)
      • Diagram Ishikawa i analiza Pareto
      • Nagroda jakości wg HKMA

    Prof. dr hab. Edward Majewski

     
  • 3.4. Badania operacyjne

    • Wprowadzenie niezbędnych pojęć umożliwiających modelowanie omawianej klasy problemów decyzyjnych
    • Zapoznanie z oprogramowaniem do rozwiązywania problemów decyzyjnych (Excel, GAMS, R)
    • Studium przypadku -identyfikacja i rozwiązywanie konkretnego problemu decyzyj­nego
    • Decyzja optymalna i analiza postoptymalna
    • Ćwiczenie zdobytych umiejętności w trakcie rozwiązywania w 2-3 osobowych gru­pach problemów decyzyjnych przygotowanych przez prowadzącego

    Dr hab. Adam Wąs
    Dr inż. Paweł Kobus

  • 3.5. Logistyka w przedsiębiorstwie

    • Sterownie zapasami (analiza ABC/XYZ, metoda EWZ, metody zarządzania zapasami)
      • Jakie są przyczyny utrzymywania zapasów?
      • Jak ustalić które i ile zapasów utrzymywać?
      • Jak obliczać koszty utrzymania, uzupełnienia i braku zapasów?
    • Magazynowanie (teorie lokalizacji, prawo pierwiastka kwadratowego i jego modyfikacje, outsourcing, innowacje w składowaniu i kompletacji)
      • Gdzie lokalizować magazyny? Centralizacja czy regionalizacja gospodarki magazynowej?
      • Jak automatyzować i optymalizować procesy magazynowe?
    • Opakowania
      • Istota kodów kreskowych i RFID
      • Opakowania ekologiczne, aktywne i inteligentne
    • Transport
      • Rola i funkcje manipulacji i transportu wewnętrznego w przedsiębiorstwie
      • Transport zewnętrzny
      • Optymalizacja powiązań transportowych
      • Zagadnienia transportu w kontraktach handlowych
      • Case study – koszty transportu (około 3,5 h)

    Dr Joanna Baran

    Dr Aleksandra Górecka

  • 3.6. Współczesne trendy IT w biznesie

    • Rozwój tehnologi IT w XXI wieku
    • Automatyzacja – ratunek dla gałęzi przemysłu
      • Robotyka – gdzie ma zastosowanie
      • Automatyzacja lekarstwem dla braku zasobów ludzkich
      • Wpływ automatyzacji na rozwój biznesu
      • Planowanie długofalowe. Jak szybko spłaca się inwestycja
    • E-commerce – nowy gigantyczny rynek bez ograniczeń obszarowych
      • Jak korzystać ze wsparcia technologii przy zarządzaniu sprzedażą
      • Business Inteligence – jakie daje mozliwości
      • Centre of Gravity – Globalny zasięg dzięki odpowiedniemu planowaniu
    • Portale społecznościowe oraz ich pochodne – jak istotny wpływ mają na nasze życie zawodowe oraz rozwój biznesu
    • Czy powierzchnia biurowa jest jeszcze potrzebna – technologie umożliwiające pracę w zaciszu domowym
    • Cyfryzacja – Smart… – czy urządzenia przenośne są już kompatybilne z człowiekiem
    • Najnowsze trendy w transporcie. Jak będzie wyglądać transport
      • publiczny
      • prywatny
      • łańcuch dostaw
    • Drukarki 3D – gdzie mogą znaleźć zastosowanie
    • Wirtualizacja – co rozumiemy pod tym pojęciem
      • Wirualizacja serwerów
      • Google glass
      • Wirtualna rzeczywistość – czy tam będziemy spędzać cały nasz wolny czas?

    Mgr Błażej Krupa

  • 3.7. Supply Chain Management

    • Pojęcie zarządzania łańcuchem dostaw
    • Systemy informatyczne wspomagające współpracę w łańcuchach dostaw
      • Rodzaje relacji i współpracy w łańcuchach dostaw
    • Rozwiązania sieciowe i efekt „byczego bicza” w łańcuchu dostaw
      • Efekt „byczego bicza”
      • Integracja partnerów kluczem w relacjach sieciowych
      • Systemy wspomagające tworzenie sieci
    • Szczupłe i zwinne łańcuchy dostaw
    • Zarządzanie przepływem informacji i przepływem produktów w łańcuchu dostaw – Beer game (wprowadzenie: 30-45 min; gra: ok. 2h; podsumowanie: ok. 1h)

    Dr Joanna Baran

    Dr Aleksandra Górecka

Moduł 4: Marketing

  • 4.1. Marketing w praktyce

    • Marketing – po co, dla kogo, dlaczego?
    • Cele, strategie, miary sukcesu w marketingu
    • „Marketing mix” czyli jak zabrać się do przygotowania strategii
    • Badania rynkowe (ilościowe, jakościowe)
    • Współczesny konsument – czego oczekuje?
    • Grupa docelowa
    • Megatrendy kulturowe a komunikacja
    • Konsument jako „shopper”
    • Jak spozycjonować markę?
    • Co to znaczy „USP” i czy warto je mieć?
    • Dlaczego jedne marki upadają a inne rosną w siłę?
    • Dualizm marki – „serce i rozum”
    • „Jak przedłużyć cykl życia produktu?
    • Strategie portfelowe
    • Cena czy wartość?
    • Opakowanie – jaką spełnia funkcję
    • Promocje produktowe
    • Efektywna komunikacja
    • Zintegrowana strategia komunikacji – co to jest?
    • Kryteria dobrej reklamy
    • Jak się komunikować – emocjonalnie, funkcjonalnie?
    • Czy warto wykorzystać celebrytów w reklamie?
    • Co to znaczy „shopper marketing”?
    • Komunikacja w miejscu sprzedaży

    Rafał Masiak

  • 4.2. Customer behaviour

    The course is coaching oriented and covers the following topics:

    • The Consumer Behaviour concept, antecedents and diversity.
    • Meaning of Consumer Behaviour approaches, theories and models
    • Consumers as individuals – Motivation, Needs, Values, Involvement, Personality, Attitudes, Perception, Learning and Memory and, Interpretation.
    • Consumer as decision-makers- Problem recognition, Information Search, Alternative Evaluation, Purchase Decision, Pos-purchase Evaluation.
    • Consumer External Influences – Culture, Social Class, Situational Factors, Family, Reference Groups).
    • Learning from cases-studies:
      • Consumer Behaviour and Food Safety
      • Food Quality Products
      • Innovation Products

    Rafał Masiak

  • 4.3. Plan marketingowy

    • Elementy składowe planu marketingowego
    • Wyznaczanie celów
    • Zespół projektowy
    • Główni „udziałowcy” projektów (stakeholders)
    • Skuteczne strategie marketingowe
    • Przygotowanie nowej oferty (product mix)
      • Pozycjonowanie (USP)
      • Grupa docelowa
      • Marka
      • Strategie portfelowe
      • Receptura / skład
      • Cena
      • Opakowanie (jednostkowe i zbiorcze)
      • Komunikacja na opakowaniu
    • Pozycjonowanie oferty na rynku (marketing mix)
      • Produkt mix
      • Dystrybucja
      • Wsparcie / promocja
      • Otoczenie konkurencyjne
      • Strategia kanałowa
      • Shopper marketing
    • Ustalanie kryteriów sukcesu dla projektu (KPIs)
    • Badania rynkowe – weryfikacja oferty i komunikacji
    • Przygotowanie kalkulacji finansowej projektu
      • Cena
      • Potencjał sprzedaży / udziały rynkowe
      • Dystrybucja
      • Rotacja
      • Otoczenie konkurencyjne
      • Koszty alokowane do projektu
      • Pojęcie przychodów typu „incremental”
    • Rentowność wsparcia (ROI)
    • Wdrażanie projektu
    • Post ewaluacja – kiedy i czemu służy?

    Rafał Masiak

     
  • 4.4. Marketing międzynarodowy

    The course is coaching oriented and covers the following topics:

    • Part I – The international marketing scope (marketing and its links to global strategy, International marketing intelligence)
    • Part II – International marketing policies (Product, Distribution, Price Communication policies)
    • Part III- International marketing coordination
    • Part IV. Look at the international marketing environment, Cultural differences
    • Part V. International marketing decisions – whether to enter, which markets to enter, decide how to enter, plan marketing programs

    Rafał Masiak

  • 4.5. Public Relations – PR

    • Public Relations jako element kształtowania polityki sukcesu
    • Media Relations – czyli jak współpracować z mediami w dobie informacji obrazkowej
    • Czy kryzys w przedsiębiorstwie można przekuć w sukces? Jak informować opinię publiczną o sytuacji kryzysowej.
    • Elementy wystąpień publicznych i autoprezentacji – co zrobić kiedy kamera i mikrofon nas przeraża?

    Agnieszka Maliszewska

Moduł 5: Zarządzanie finansami

  • 5.1. Podstawy analizy finansowej

    • Rola analizy finansowej w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
    • Metody i techniki analizy finansowej przedsiębiorstw.
    • Analiza wstępna bilansu.
    • Analiza rachunku zysków i strat w układzie porównawczym i kalkulacyjnym,
    • Analiza rachunku przepływów pieniężnych.
    • Analiza wskaźnikowa płynności, sprawności działania, rentowności i zadłużenia przedsiębiorstwa. Analiza du Ponta.

    Zajęcia prowadzone z wykorzystaniem technik multimedialnych, zajęć ćwiczeniowych polegających na rozwiązywaniu i analizowaniu przypadku przykładowego przedsiębiorstwa.

    Agata Malak-Rawlikowska

  • 5.2. Rachunkowość zarządcza i controlling

    • Rachunek kosztów w decyzjach operacyjnych
    • Budżetowanie zadań operacyjnych
    • Rachunkowość zarządcza a podejmowanie decyzji strategicznych dla przedsiębiorstwa
    • Controlling jako system regulacji wewnętrznej
    • Organizacja procesów controllingowych w przedsiębiorstwie
    • Controlling kosztów
    • System controllingu a motywowanie pracowników

    Dr inż. Magdalena Mądra-Sawicka

    Dr Marzena Ganc

  • 5.3. Finanse przedsiębiorstw i rynki finansowe

    • Polityka i strategia w zarządzaniu finansami przedsiębiorstwa
      • Strategie finansowania przedsiębiorstw
      • Planowanie finansowe
    • Kapitał obrotowy
      • Rola kapitału obrotowego w zarządzaniu płynnością finansową
      • Strategie w zakresie kapitału obrotowego
    • Optymalizacja zarządzania środkami pieniężnymi
      • Model Baumola
      • Model Millera Orra
    • Wynik finansowy
      • Ocena wyniku finansowego metodą czteroczynnikową
      • Podział zysku w firmie
    • Rynki finansowe

    Dr hab. Justyna Franc-Dąbrowska, prof. SGGW

  • 5.4. Biznesplan

    • Biznes Plan – cele, struktura, ocena;
    • Studium przypadku – skonstruowanie planu finansowego na prostym przykładzie z wykorzystaniem programu komputerowego „Biznes Plan”
    • Sporządzenie indywidualnych biznes planów przez każdego studenta dla wybranej firmy (przedsięwzięcia)
    • Prezentacje biznes planów i dyskusja

    Prof. Edward Majewski

     

Moduł 6: Zarządzanie strategiczne

  • 6.1. Strategia przedsiębiorstwa

    • Geneza i rozwój strategii firmy i zarządzania strategicznego
    • Strategia a misja i wizja
    • Strategia jako treść, kontekst i proces
    • Strategia konkurencji (strategia jednostki biznesu) a strategia rozwoju (strategia korporacji)
    • Strategia konkurencji – pozycjonowanie strategiczne
      • Domena (zakres konkurowania)
      • Przewaga konkurencyjna
      • Przywództwo kosztowe
      • Unikalność (zróżnicowanie)
      • Koncentracja
      • Ugrzęźnięcie
    • Strategia konkurencji – procesy i zasoby
    • Strategia rozwoju – alokacja zasobów
      • Rozpiętość a rozkład działalności korporacji
      • Metody portfelowe – macierz BCG i macierz McKinseya
      • Problem synergii i rola centrali
    • Strategia rozwoju – kierunki rozwoju
      • Macierz Ansoffa
      • Zmodyfikowana macierz Ansoffa
    • Strategia rozwoju – sposoby rozwoju
      • Rozwój wewnętrzny
      • Alianse strategiczne
      • Fuzje i przejęcia
    • Studia przypadków i warsztaty

    Dr hab. Michał Pietrzak, prof. SGGW 

  • 6.2. Analiza strategiczna

    • Szukanie kontekstu strategii – analiza strategiczna
    • Strategia a procesy regionalizacji i globalizacji
    • Jak wybrać właściwy zakres geograficzny analizy strategicznej?
    • Potencjał globalizacyjny sektora wg modelu Yipa
      • Czynniki rynkowe
      • Czynniki kosztowe
      • Czynniki rządowe
      • Czynniki konkurencyjne
    • Analiza strategiczna makrotoczenia wg modelu PEST
      • Otoczenie polityczno-prawne
      • Otoczenie ekonomiczne
      • Otoczenie społeczne
      • Otoczenie technologiczne
    • Analiza strategiczna otoczenia konkurencyjnego wg modelu 5 sił Portera
      • Konkurenci
      • Nowe wejścia do sektora
      • Substytuty
      • Dostawcy
      • Nabywcy
    • Analiza strategiczna otoczenia konkurencyjnego z wykorzystaniem mapy grup strategicznych
    • Analiza strategiczna przedsiębiorstwa
      • Potencjał
      • Procesy
      • Rynek i klienci
      • Wyniki finansowe
    • Synteza dotychczasowych analiz – SWOT (bilans strategiczny)
    • Studia przypadków i warsztaty

    Dr hab. Michał Pietrzak, prof. SGGW

  • 6.3. Wdrażanie strategii

    • Strategiczne myślenie a strategiczne działanie
    • Bariery wdrażania strategii
    • Istota koncepcji Balanced Scorecard i mapy strategii
    • Balanced Scorecard a bariera zrozumienia – jak komunikować strategię różnym grupom interesariuszy
    • Balanced Scorecard a bariera motywacji – jak wykorzystać system premiowy do koncentracji na wdrażaniu strategii
    • Balanced Scorecard a bariera zasobów – jak powiązać strategię z budżetem
    • Balanced Scorecard a bariera uwagi – jak uczynić strategię codzienną sprawą każdego kierownika
    • Strategiczne uczenie się i doskonalenie strategii
    • Balanced Scorecard na poziomie:
      • korporacji
      • strategicznych jednostek biznesu
      • pionów wsparcia
    • Studia przypadków i warsztaty

    Dr hab. Michał Pietrzak, prof. SGGW

    Mgr Andrzej Brzozowski

  • 6.4. Rozwój organizacji

    strona w budowie

  • 6.5. Zarządzanie zmianą

    • Zmiany i opór wobec zmian
      • Co to jest zmiana?
      • Jakie są przyczyny zmian?
      • Odpowiedzi na zmianę
      • Opór
    • Zamiany a role menedżera
    • role w zarządzaniu
    • postęp decyzyjny
    • atrybuty zarządzania
    • Narzędzia zarządzania
    • diagram Venna
    • analiza pola sił
    • drzewo problemowe
    • Zarządzanie Ryzykiem
    • rekonstrukcja procesów biznesowych (reengineering)
    • waga ryzyka
    • analiza ryzyka
    • Reasumpcja
    • zarządzanie zmianami personalnymi
    • zarządzanie zmianami i TQM
    • inne związane z tematem zagadnienia

    Bob Kowalski

     
  • 6.6. Zarządzanie projektami

    strona w budowie

Moduł 7: Food Economy

  • 7.1. Analiza rynków rolnych

    • Specyfika rynków rolnych
    • Regulacje rynkowe i interwencjonizm
    • Umiędzynarodowienie i globalizacja rynków rolnych
    • Metody analizy rynków rolnych
      • Bilanse rynkowe
      • Model Structure-Conduct-Performance
    • Przegląd rynków rolnych
    • Studia przypadków wybranych rynków rolnych z wykorzystaniem modelu Structure-Conduct-Performance
      • Rynek zbóż
      • Rynek mięsa
      • Rynek mleka
      • Rynek cukru

    Dr inż. Piotr Szajner

  • 7.2. Międzynarodowy agrobiznes

    • Źródła danych, narzędzia i metody analizy rynku
    • Charakterystyka światowego agrobiznesu na przykładzie mleczarstwa, studia przypadków
    • Integracja światowego rynku mleka
      • Liberalizacja światowego handlu produktami mlecznymi
      • Procesy deregulacyjne na światowym rynku mleka
      • Finansjalizacja rynku mleka
      • Implikacje integracji światowego rynku mleka dla branży mleczarskiej, studia przypadków
      • Koniunktura na światowym rynku mleka
      • Cykle koniunkturalne na światowym rynku mleka, studium przypadków
      • Zarządzanie ryzykiem, studia przypadków
    • Długookresowe perspektywy światowego rynku mleka
    • Szanse eksportowe polskiego mleczarstwa
      • Strategie eksportowe wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych, studia przypadków
      • Analiza potencjalnych rynków eksportowych, studia przypadków

    Mgr Jakub Olipra

  • 7.3. Negocjacje z sieciami handlowymi

    • Wywiad rynkowy
      • Sposoby i źródła wspierające rozpoznanie firmy
      • Sposoby i źródła wspierające rozpoznanie kupca
      • Zrozumienie celów i strategii negocjacyjnych kupca
      • Sposoby myślenia kupców z sieci handlowych
      • Dlaczego kupiec będzie z Tobą rozmawiać?
      • Specyfika negocjacji w sieciach handlowych
    • Scenariusze negocjacji w sieciach handlowych
      • Rozpoczęcie współpracy
      • Odnowienie współpracy
      • Renegocjacje
      • Zamknięcie współpracy
    • Przygotowanie się do negocjacji z siecią handlową
      • Rozpoznanie oczekiwań
      • Przygotowanie oferty i prezentacji
      • Jak kupcy budują swoje stanowiska negocjacyjne
      • Zaplanowanie strategii negocjacyjnych (metody, techniki i narzędzia)
      • Dobór zespołu negocjacyjnego i ustalenie ról
    • Praca z zespołem negocjacyjnym
      • Identyfikacja mocnych i słabych stron
      • Przygotowanie się do wyznaczonej roli w zespole negocjacyjnym
      • Techniki rozwoju kompetencji negocjacyjnych członków zespołu
    • Budowanie relacji z kupcem
      • Budowanie stanu emocjonalnego u kupca
      • Sztuka podtrzymywani pozytywnych relacji
      • Etykieta biznesowa w negocjacjach
    • Negocjacje z sieciami handlowymi
      • Faza wstępna
      • Faza właściwa
      • Zamykanie negocjacji
    • Podtrzymywanie współpracy i poszerzenie wprowadzanego asortymentu
      • Budowanie relacji z kupcem
      • Wzmocnienie pozycji partnera biznesowego
      • Zarządzanie kryzysem podczas realizacji kontraktu
      • Blokowanie konkurencji

    Dr  Wojciech Chmielewski

  • 7.4. Bezpieczeństwo żywności

    • Bezpieczeństwo żywności
      • Wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego
      • Urzędowa kontrola żywności
      • Wytyczne dotyczące wymagań dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz systemu HACCP
      • Śledzenie drogi wyrobu – tracebility
      • System Wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF
      • Znakowanie
      • Przykłady zafałszowania żywności
    • Bezpieczeństwo żywności a opakowania
      • Bezpieczeństwo opakowań do kontaktu z żywnością
      • Trendy w opakowalnictwie

    Dr inż. Małgorzata Nowacka

  • 7.5. Systemy zapewnienia jakości żywności

    • Podstawy Trwałego (zrównoważonego) rolnictwa – perspektywa oczekiwań społecznych i polityki rolnej
    • Wybrane (certyfikowane) systemy produkcji rolniczej:
      • Metodami ekologicznymi
      • Integrowanej produkcji
    • Wybrane systemy zapewnienia jakości w produkcji żywności (HACCP, ISO22000, FSSC22000, GMP+,IFS, BRC. GFSI i inne)
    • Global Food Safety Initiative (Benchmarking systemów)
    • Produkty FQS (Food Quality Schemes) – Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
    • Studia przypadku

    Prof. dr hab. Edward Majewski

    Agnieszka Podlewska

     

8. Study week

9. Study trip

10. Seminarium dyplomowe